Gratis bezorging vanaf 75,-                 Snelle bezorging                 Veilig betalen                 Uitstekende klantenservice                International delivery: Germany, France, Spain

Gratis bezorging vanaf 75,-                 Snelle bezorging                 Veilig betalen                 Uitstekende klantenservice                International delivery: Germany, France, Spain

Magic truffels 4 keer effectiever bij depressie dan traditionele antidepressiva

Categorie Filter


Een stofje uit paddenstoelen lijkt goed te kunnen werken tegen hardnekkige depressies. Psilocybine kan depressie effectiever behandelen dan de gangbare behandelingen. En dat met relatief weinig bijwerkingen en verslavingsrisico’s. Patiënten die onvoldoende baat hebben bij antidepressiva kunnen in aanmerking komen voor een experimentele behandeling met dit stofje; psilocybine. Het UMC Utrecht en het UMCG voeren deze behandelingen uit. De bewustzijns veranderende stof is ook wel bekend als ingrediënt van sommige magic mushrooms en magic truffels. De patiënten ondergaan een 'gecontroleerde' behandeling met als doel: het doorbreken van de negatieve gedachten en het verminderen van de zeer sombere stemming waar zij mee worstelen.

Psilocybine, het stofje in “magic truffels,” dat trips teweegbrengt, is in de meeste landen illegaal vanwege de veronderstelling dat er een verhoogd risico is op misbruik en onaanvaardbaar medisch gebruik. Een nieuwe studie schetst echter een ander beeld: psilocybine kan mogelijk depressie effectiever behandelen dan de gangbare behandelingen. En dat met relatief weinig bijwerkingen en verslavingsrisico’s. 

Psychedelisch onderzoek is weer in opkomst

Sinds het gebruik van psilocybine in 1968 in de VS verboden werd, nam het onderzoek naar psychedelische stoffen wereldwijd sterk af. In de afgelopen jaren is de onderzoeksinteresse in dit soort stoffen echter toegenomen omdat hiermee bewustzijnsveranderende ervaringen opgeroepen kunnen worden en ook de activering van bepaalde hersengebieden aanzienlijk veranderd kan worden. Recentelijk heeft deze interesse een nieuw hoogtepunt bereikt in de legalisering van psilocybine in Oregon voor therapeutisch gebruik onder toezicht.

In 2016 werd tijdens een onderzoek naar dit therapeutische effect aangetoond dat psilocybine langer dan zes maanden doorwerkt in het verminderen van een depressief gevoel en angst voor de laatste levensfase bij kankerpatienten. Nu heeft een nieuwe studie vergelijkbare resultaten opgeleverd met betrekking tot MDD (major depressive disorder ofwel een depressieve stoornis), dat gepaard gaat met een sombere stemming die tenminste 2 weken aanhoudt. Dit is hard nodig omdat bij 30-50% van de MDD-patiënten een behandeling niet of slechts deels aanslaat. Bovendien wordt verwacht dat de COVID-19 pandemie voor meer depressies zorgt, waardoor de dringende behoefte aan een effectieve behandeling nog groter wordt.

Psilocybine heeft een groter effect dan traditionele antidepressiva bij depressie

24 vrijwilligers namen deel aan het nieuwe onderzoek. Elke deelnemer onderging twee psilocybine-sessies van vijf uur. Er waren twee begeleiders die konden reageren op hun emotionele behoeften. Tijdens deze sessies namen de deelnemers de psilocybine in en gingen op een bank liggen met oogmaskers en koptelefoons op. Ze werden vervolgens aangemoedigd om te focussen op hun gedachten en gevoelens, die onder invloed van psilocybine heviger, ongebruikelijker en zinvoller werden.

De depressiescore van de deelnemers was matig tot ernstig vóór de sessie en niet aanwezig tot mild erna. Over het algemeen was het effect van psilocybine tweeënhalf keer groter dan bij conventionele psychotherapie en zelfs 4 keer groter dan bij gebruik van antidepressiva. Bovendien hielden deze effecten direct na een sessie aan, terwijl andere behandelingen meestal pas na weken of maanden effect hebben.

Doorbraak bij onderzoek Magic Truffels

Hoewel deze veelbelovende resultaten nog bevestigd moeten worden in onderzoeken van langere duur en met meer deelnemers, kan psilocybine misschien wel de hoognodige doorbraak zijn voor de psychiatrie. Het kan ook de weg effenen voor onderzoek naar andere psychedelische stoffen.

Hoewel het leven met een depressie hopeloos kan lijken, suggereert dit onderzoek dat er mogelijk wel enige hoop is. De wetenschap blijft nieuwe manieren vinden om ziekten te behandelen. En deze klasse van stoffen heeft de potentie om wereldwijd veel leed te verzachten.

Worstelt u met een depressieve stoornis en bent u geïnteresseerd in deelname aan deze nieuwe studie? Neem dan contact op met het UMC Groningen of het UMC Utrecht. Hier vind je een overzicht van de soorten Magic Truffels die verkrijgbaar zijn.